Vrijdag is vaak een belangrijke beursdag.
Iedere derde vrijdag van een maand expireren maand- en weekopties en dagelijks de dag opties.
Hieronder in de tabel zien we de dag opties aex A1, aex A2 enz. Op vrijdag zijn er geen dag opties, want op vrijdag expireert de week optie aex week 1, aex week 2 enz. Maar er is geen aex week 3, die bestaat niet, want dat is de derde vrijdag van de maand en dan expireren de maand opties. (mocht een vrijdag een bijzondere dag zijn dan verschuift de expiratie naar de donderdag ervoor)

notering dagweekmaandopties

Hoe wordt de expiratiekoers van de AEX berekend?
Op vrijdagmiddag tussen half vier en vier wordt het gemiddelde genomen van de stand van de AEX op elke hele minuut.

optie weetjes 4

Handelen in opties die expireren
Aandelenopties blijven verhandelbaar tot het slot van de markt, om 17.30 uur. (marketmakers houden vaak een iets langere tijd aan) Zorg er wel voor dat u posities tijdig sluit of doordraait, tenzij u juist wel een assignment wilt. Tegen het einde van de handel droogt de liquiditeit vaak op en kunt u duurder uit zijn doordat u uw positie moet sluiten of doorrollen.
Indexopties sluiten om 16.00 uur, hier hoeft u verder niets aan te doen, die worden cash afgehandeld (cash settlement). Het zou wel verstandig zijn om index opties net voor 16 uur te sluiten, want als uw broker dat voor u gaat doen komen er vaak extra kosten bij.

Doorrollen van opties
Wanneer u een in-the-money call of put heeft die in gevaar komt dan kunt u deze doorollen. U kunt bij de meeste brokers een combinatie-order opgeven waarmee u de aflopende optie sluit en en nieuwe serie (voor de volgende dag, week of maand opent).

Open interest
Met Open interest wordt bedoeld in welke optie series grote posities openstaan. Vroeger wilden optiehandelaren graag dat bijvoorbeeld rond expiratie de AEX sloot op een niveau waarop partijen met opties short zaten. Tegenwoordig is er  meer en meer sprake van schermenhandel (computerhandel-flitshandel), dat werkt sneller maar je ziet ook meer manipulatie. Als particuliere belegger kunt u nauwelijks iets met de Open interest.  U weet namelijk niet waar en hoe die grote posities openstaan.

Vergelijking AEX koers – Future
De AEX future (FTI) wordt als volgt berekend: AEX + rente – dividend = FTI.
Anders gezegd: voor een future wordt de rente over de waarde van de AEX berekend tot en met die einddatum, minus het over de AEX-aandelen uitgekeerde dividend. Doordat de rente tegenwoordig zo extreem laag is en de dividenden in verhouding hoog komt de future vooral in de dividend maanden lager uit dan de AEX zelf. De aex en de future horen feitelijk gelijk te zijn. Het verschil tussen een hogere stand van de aex en een lagere future is het dividend dat er tijdens de looptijd van die future nog uit de aex gaat.

Afhandeling future
Een future loopt om 16.00 uur af en wordt op dezelfde manier gesettled als een indexoptie. Marktpartijen die grote posities in de AEX hebben openstaan handelen vaak de futurespread: ze draaien hun oude futures door naar de nieuwe future. Dat is om er voor te zorgen dat ze na expiratie van de oude opties/future de posities hetzelfde zijn. Een andere manier om dat te doen is door het kopen of verkopen van aandelenmandjes, die de onderliggende AEX vertegenwoordigen. Er wordt dan precies op de minuut nauwkeurig een mandje aandelen ter waarde van de AEX gekocht. Vaak spreekt men over een koop- of een verkoop expiratie. Bij een koop expiratie kopen optiepartijen per saldo aandelen, zodat de koersen tussen half vier en vier omhoog gaan. Bij een verkoop expiratie is dat natuurlijk andersom. Dit is op het scherm tijdens de expiratie soms heel goed te zien wanneer er zo`n mandje wordt verhandeld.

Pin Risk of early excercise
Pin Risk is het risico dat u loopt wanneer u een optie short zit waarvan koers van de onderliggende waarde vlak bij de uitoefenprijs van die optie ligt. U weet dan niet of die optie wel of niet uitgeoefend gaat worden en wat uw positie na expiratie is.

Expiratie weetjes
Je kunt tot onderstaande tijdstippen handelen in de expirerende optie- en futureseries:
13:00 uur: Valutaopties en -futures
16:00 uur: Indexopties AEX
16:00 uur: Indexfuture AEX (FTI, MOA)
17:00 uur: Indexfuture AMX (FMX)
17:30 uur: Aandelenopties
Je aflopende long opties op aandelen kun je tot uiterlijk vrijdag 17:30 uur uitoefenen, mits je hiervoor voldoende vrije bestedingsruimte hebt. Houd er rekening mee dat je tot een later tijdstip op je aflopende geschreven (short) posities kunt worden aangewezen, dus zelfs ook nog ver na 17.30 uur.
Openstaande posities in indexopties worden na 16:00 uur contant verrekend.
– Buitenlandse opties en futures
Op expiratiedatum kun je tot onderstaande tijdstippen handelen in de expirerende buitenlandse opties en futures:
Eurex
9:00 uur: Index Future Swiss Index (FSMI)
12:00 uur: Dow Jones EuroSTOXX 50 Index Future (FESX)
12:00 uur: Indexoptie Euro Stoxx 50 (OESX, OES)
12:00 uur: Stoxx Europe 50 Index Future (FSTX)
13:00 uur: German Stock Index Future (FDAX)
13:00 uur: Indexoptie DAX (ODAX, ODX)
Chicago Mercantile Exchange
15:30 uur: E-Mini S&P-500 Future (ES)
15:30 uur: E-Mini Nasdaq-100 Future (NQ)
Amerikaanse opties
22:00 uur: Aandelenopties
22:15 uur: Trackeropties
De aflopende long positie(s) in opties op Amerikaanse aandelen kun je uitoefenen tot uiterlijk vrijdag 22:00 uur, mits je hiervoor voldoende vrije bestedingsruimte hebt.
De laatste handelsdag van opties op de S&P 500 Index (SPX) is een werkdag (normaliter een donderdag) voor de expiratiedatum.

Ik krijg regelmatig de vraag van een belegger die wil weten waar de expiratie belangen liggen. glazen bol
Tja, dat zou ik ook wel willen weten..