Een constructie die erg vaak wordt gebruikt is de condor en de butterfly:
hierbij schrijf je een call en een put, net als bij een short strangle; maar om het verlies te beperken koop je er een OTM put onder en een OTM call boven. Toegegeven, je beperkt hiermee het verlies, maar ook zal de uiteindelijke winst kleiner zijn. je opent dus een credit spread positie, waarbij de ene optie het effect van de andere opheft.

Een condor is een neutrale optie constructie die gericht is op een gelijkblijvende koers. We combineren a.h.w. 2 verticale spreads, waarbij de ene vleugel een put bull spread is en de andere vleugel een call bear spread .
Hiervoor kun je premie (€ 100) ontvangen. Bijvoorbeeld een long put 325 met een short put 330 + een short call 340 met een long call 345  De maximale winst is de ontvangen premie. Het maximale verlies bij een daling is het verschil tussen de beide uop min de ontvangen premie (330-325) = 500-100 = € 400 of bij een stijging (345-340) = 500-100 = € 400.

              

 

De margin is het verschil tussen de beide posities van een spread:
330-325=500 + 345-340=500, samen 1000 euro min de ontvangen premie.
De meeste brokers verlangen een aparte margin voor de putspread en een margin voor de callspread. Er zijn ook brokers, die ervan uitgaan, dat de koers maar op 1 plek kan staan, en dat je daardoor minder margin hoeft aan te houden. Dit noemen we de PBM (portfolio Based margin)
Een condor voelt zich het beste in de lucht bij een zijwaartse markt en een hoge volatiliteit (implied volatility) De VIX is een goede indicator van de gemiddelde volatiliteit.

Een butterfly is een optie constructie die gericht is op een gelijkblijvende koers. We combineren a.h.w. een put bull spread  met een call bear spread en hiervoor kun je premie (€ 400) ontvangen. Bijvoorbeeld een long put 330 met een short put 335 + een short call 335 met een long call 340. De maximale winst is de ontvangen premie. Het maximale verlies bij een daling is het verschil tussen de beide uop min de ontvangen premie (335-330) = 500-400 = € 100 of bij een stijging (340-335) = 500-400 = € 100.

                             

 

De begrippen butterfly en condor worden vaak door elkaar gehaald, een butterfly heeft een smal lijfje, dus +330-335-335+340 , een condor heeft een breed lijf, dus +325-330340+345. Als je premie betaald voor een condor of een butterfly noem je dat een long positie, als je premie ontvangt noem je dat een short positie.
Een condor en een butterfly neem je in als 2 losse spreads, dus als een callspread en als een putspread. Er zijn maar weinig brokers, waar je de positie als 1 geheel kunt inleggen.

Om succesvol met een condor, een butterfly of andere constructies te traden moet je vooraf een goed plan maken.
Bij een goed plan moet je je emoties kunnen uitschakelen. Bij veel beleggers hebben hebzucht, angst en hoop nog steeds de overhand.

Moneymanagement
Zelf gebruik ik voor een condor maar 25% van mijn werkkapitaal. Ik open een condor in de maand voorafgaand aan de expiratie, dus een augustus condor open ik in juli.
Zo`n 3 weken voor de expiratie kijk ik of ik er een 2e condor met dezelfde optie serie  bij neem. Ik probeer bij 75% mijn winst te nemen en sluit een condor altijd ruim voor de expiratie.
Kom niet in de verleiding om zomaar een TIP op te volgen die u ergens heeft gelezen. Ga niet in positie omdat u perse in positie wilt en ga ook niet voor een positie waarbij direct al veel geld te cashen is. Kies per spread een ontvangen premie van ca. 15% van de margin.
Ook wordt nog vaak de fout gemaakt om bij te lage premies een serie te kiezen met een langere looptijd. De tijdswaarde is dan wel hoog maar de tijdswaarde per dag (Theta) is laag.
Als dan de volatiliteit toch weer gaat stijgen dan zal de premie in verhouding ook meer gaan stijgen dan bij een kort lopende serie. Met als gevolg dat er eerst een papieren verlies ontstaat, die vaak een echt verlies wordt omdat je een positie moet sluiten door fors meer te betalen als je ervoor ontvangen hebt.

Vaak vind je op websites of in nieuwsbrieven tips, waarschuwingen, het gouden ei, goedbedoelde adviezen, noem ze maar op.
Emotie:
probeer de emotie uit te schakelen, want iedereen herkent het vast wel:
u koopt een aandeel bij lage koersen, want u heeft geen fundament maar hoop op een stijgende koers. Als blijkt, dat het aandeel gaat stijgen bent u de specialist, iedereen kijkt naar u op, u heeft gelijk gehad en bent trots op het resultaat. De koers blijft stijgen, een bevestiging van uw kennis over de markt en u koopt zelfs bij. Wat kan er nu immers nog mis gaan? Als de koers dan toch gaat dalen, komt de twijfel: heb ik het wel goed gedaan?
De twijfel wordt ongeloof en ongeloof wordt ontkenning en angst, u gaat slechter slapen: als dat maar goed komt! En als het niet goedkomt moet er uit wanhoop en in blinde paniek verkocht worden, op feestjes en partijen laat u zich weinig meer zien. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om bij winst de positie al te sluiten, hoe moeilijk dat ook is. Behoudend zijn bij winst en deze winst te verzilveren is voor veel beleggers moeilijker dan meer risico`s te nemen als je verlies hebt. Ja, lees die zin nog maar eens een keertje na.

Verlies nemen is moeilijk, je moet toegeven aan jezelf, dat je een richting verkeerd hebt ingeschat.
Hoe kun je óók omgaan met emotie:
maak notities en lees die terug om van te leren, doe aan moneymanagement en aan positie beheersing, werk met een stop en kies als verzekering een positie bescherming!